Brigade!

Tineri șomeri din Europa, priviți în jurul vostru! Ce aveți de pierdut?

John Kolesidis / Reuters

În 1936, întreaga Europă s-a confruntat cu un inamic extrem de amenințător: fascismul totalitar.

Multe țări erau deja pierdute, și mai multe fiind destinate să-i cadă pradă. Italia era deja sub fascism de mai mult de zece ani, Portugalia de exact zece ani, Germania fusese cucerită de naziști cu trei ani în urmă, iar țări ca Marea Britanie flirtau cu posibilitatea instaurării unui astfel de regim.

În acel an, generalul Francisco Franco a început atacul său contra Republicii Spaniole, câștigând rapid susținere din partea Italiei și Germaniei, umbra fascismului amenințând încă o țară europeană. Deși societatea civilă europeană se confrunta cu același inamic pe mai multe fronturi, a devenit evident că Spania va fi locul luptei finale. Identificând o anumită luptă ca fiind epicentrul unui conflict mai larg, mii de militanți anti-fasciști, care nu aveau nicio putere în propriile lor țări, și-au unit forțele și s-au dus în Spania. Pe valul Internaționalei Comuniste, și-au numit efortul comun Brigadele Internaționale.

Exemplul Războiului Civil Spaniol este un memento: în anumite momente istorice, este necesar să identificăm un câmp de luptă comun, unde forțe radicale din toate țările se unesc. Unde ar putea Brigadele Internaționale anti-austeritate, anti-capitaliste, anti-totalitare de azi să-și concentreze forțele?

Unii ar putea desemna Grecia, prima țară din UE care se alătură oficial Noii Lumi a Treia. Deja echipată cu sute de grupuri anarhiste, nenumărate mișcări și organizații sociale, Grecia este un candidat pentru locul unde lupta noastă se poate unifica.

Alții ar putea spune Italia, unde un guvern corupt, plutocrat se fărâmițează sub greutatea crizei economice, în timp ce revoltele studenților și imigranților cresc pe zi ce trece. Italia are și ea o tradiție puternică, istorică a luptei de rezistență, combinată cu o cultură răspândită a anarhismului, în special în sud.

Acestei liste eu aș adăuga Marea Britanie: laboratorul Europei de mâine, post-criză.

Marea Britanie este o țară împăciuită, normalizată a Lumii Întâi și sugerez ca aici să se concentreze forțele noastre; dacă proiectul totalitar capitalist are câștig de cauză în Marea Britanie, restul Europei va avea un model “funcțional” de urmat. O înfrângere în Marea Britanie ar fi un pas periculos către o înfrângere pe tot continentul. Din acest motiv, eu am convingerea că aidoma Spaniei în anii 1930, Marea Britanie trebuie să devină destinația Noii Brigade Internaționale.

Cum ar funcționa Brigadele Internaționale astăzi? Mai degrabă decât conflict armat, practica luptei astăzi este una de “politică prefigurativă”, în sensul implementării imediate a unor modele de viață care sunt deja utopice. În parte datorită liberei circulații prin statele UE și existenței transportului relativ ieftin, este acum posibil să ne imaginăm migrații interne la o scară care ar fi fost, bunăoară, de neconceput. Orice persoană tânără, fără loc de muncă din Europa ar putea, destul de rapid și ieftin, să se mute în Marea Britanie pentru un timp nedefinit. Am putea inunda Marea Britanie cu o masă de radicali care nu au mai nimic de pierdut și care ar avea totul de câștigat.

Dacă ne gândim că rata șomajului în rândul tinerilor din majoritatea țărilor europene se ridică la 20%, numărul de oameni despre care vorbim ar fi uimitor. Odată ajunși în Marea Britanie, acest val de migranți politici - adică Noile Brigade Internaționale - s-ar putea aduna în jurul a numeroase proiecte locale din toate zonele țării de la suburbiile Londrei până la Manchester, Liverpool și Brighton.

Centre sociale ar apărea în majoritatea orașelor și o rețea puternică de cooperare s-ar întinde peste toată insula. Întâlnirea pe o perioadă lungă de timp dintre activiști cu atitudini similare ar da naștere unor strategii noi pentru luptă și viață, iar amestecul de concepte, practici și soluții ar crea o alternativă care să implice omul de rând, o alternativă la actualele structuri economice și sociale.

Tineri șomeri din Europa, priviți în jurul vostru! Ce aveți de pierdut? O viață nenorocită? Frustrare? Lipsă de putere? Supunere? Noi, cetățenii Marii Britanii, migranți și subiecți ai Coroanei, avem nevoie de ajutorul vostru astăzi! Veniți cu miile și luați cu asalt acest pământ! Haideți să simțim împreună cum e să fim liberi. O să-i luăm prin suprindere!

Dup cum a spus Sun Tzu, “Arată-te în locurile pe care inamicul trebuie să le apere, du-te repede acolo unde nu te aşteaptă.”

Federico Campagna was born in the Italian Alps and is currently pursuing an MA in Cultural Studies at Goldsmiths University. A version of this tactical blast was originally published at th-rough.eu