Què és l’ecologisme mental?

Una breu història de la “Revista de l’Ecologisme Mental”

James Porto

La idea principal d'Adbusters, la principal crítica que alimenta la nostra lluita contra la societat de consum, és l'ecologisme mental. Durant disset anys i des de la setena edició de la revista, publicada el 1993, el subtítol d'Adbusters ha estat la "Revista de ‘Ecologisme Mental", però què és exactament l'ecologisme mental?

Adbusters és una revista fundada el 1989 per Kalle Lasn i Bill Schmalz, una parella de reputats directors de documentals residents a Vancouver, a la Colúmbia Britànica. Des de principis dels anys 80, Lasn estava produint pel·lícules que exploraven les lliçons culturals i espirituals que Occident podia aprendre de l'experiència del capitalisme japonès. El seu film Satori in the Right Cortex (1985) , en particular, anticipa la influència sobre el sabotatge cultural de les revolucionàries idees que ens poden canviar la vida. Experimentar el satori, un terme budista que indica una espurna d'il·luminació intuïtiva, va esdevenir una idea fonamental per al moviment del sabotatge cultural.

En una entrevista pel Kyoto Journal l’any 2001, Lasn comentava la importància del seu film en la filosofia d’Adbusters:

« Quan estava rodant la pel·lícula Satori in the Right Cortex al Japó, li vaig preguntar al monjo superior d'un monestir zen a Kamakura si podia filmar als seus deixebles meditant. "Sí", em va dir "però primer has de meditar tu". Quan vaig sortir-ne, després d'uns quants dies de tortura física i psicològica, alguna cosa m’havia passat. El monjo em va obligar a interrompre la meva còmoda rutina, i vaig sortir d'aquella experiència humil, eufòric i canviat. Potser només quan un es veu empès a adoptar un nou patró de comportament com aquest, és possible entreveure com podria ser la vida. El sabotatge cultural es basa en el mateix concepte. És una forma d'aturar el curs d'aquest extravagant espectacle consumista durant el temps suficient per ajustar la realitat »

Una experiència comparable a aquesta epifania va ser l’origen de la creació d’Adbusters.

Forests Forever – British Columbia Council of Forest Industries

Talking Rainforest – Adbusters Media Foundation

El 1988, el Consell de la Columbia Britànica de la indústria forestal (la «veu» de la indústria de la fusta) s'enfrontava a una gran pressió política procedent d'un moviment mediambientalista en expansió. La indústria de la fusta es va defensar amb una campanya publicitària per televisió anomenada «Forests Forever (Boscos per sempre)». Va ser un exemple primerenc de «rentat d'imatge»: escenes amb nens, treballadors i animals feliços narrades per una veu suau i honrada que assegurava a l'audiència que la indústria de la fusta estava protegint els boscos.

Lasn i Shmalz es van indignar davant l'ús descarat que els mitjans de comunicació públics feien per tal de transmetre anuncis enganyosos i anti-mediambientalistes. I van reaccionar produint l'anti-anunci «Talking Rainforest(Parlem del bosc)» en què un ancestral arbre explica a una tendre i jove tija que «una plantació d'arbres no és un bosc». No obstant això, quan els dos braus activistes van acudir a les mateixes cadenes que havien difós l'anunci de la indústria de la fusta per emprar els seus serveis, van rebre un "no" per resposta. Adbusters va sorgir arran de conscienciar-se que els ciutadans no tenen accés als mateixos canals d'informació que les grans empreses. Una de les campanyes clau de la Revista segueix sent la Carta als mitjans de comunicació, «un moviment amb la finalitat de promoure la inclusió del dret a la comunicació en les constitucions de les nacions lliures així com en la Declaració Universal dels Drets Humans».

Per Adbusters, la preocupació sobre els canals d'informació va més enllà del desig de protegir la transparència democràtica, la llibertat d'expressió o l'accés públic als mitjans. Si bé totes aquestes causes mereixen ser defensades, per Adbusters la lluita mental és l'eix principal de les seves prioritats polítiques. La lluita contra la publicitat que potencia el consumisme es realitza no com un mitjà per assolir una finalitat, sinó com una finalitat en ella mateixa. Aquest canvi en l'èmfasi és un element crucial per l’ecologismemental.

Si un principi clau de l’ecologisme afirma que les toxines industrials poden contaminar la realitat exterior o naturalesa, el principi clau de l’ecologisme mental argumenta que les infotoxines poden contaminar la nostra realitat interior, les nostres ments. Aquest moviment estableix una connexió entre la contaminació de les nostres ments, causada pels missatges comercials, i les catàstrofes socials, ambientals, financeres i ètiques que dominen el present de la humanitat. Adbusters també defensa que els tres mil anuncis que assalten les nostres ments cada dia són els responsables directes d'un conjunt de fenòmens (com el vessament de petroli causat per BP, el sorgiment de democràcies corruptes i favoritismes, l'extinció massiva d'animals o l'augment notable de malalties mentals). En lloc de tractar els símptomes i apressar-se a netejar el petroli de les platges o aprovar descafeïnades lleis de protecció al medi ambient, els ecologistes mentals ataquen el problema d'arrel: la indústria publicitària que alimenta el consumisme.

Un colpidor bombardeig de propaganda política que distorsiona els nostres pensaments, els nostres desitjos i la nostra percepció de la realitat contamina les nostres ments. Lluitar contra això és molt més difícil que manifestar-se al carrer o fer clic en un parell d'enllaços. Això ens retorna al concepte de satori. Trencar amb la mentalitat consumista comporta un canvi fonamental de perspectiva, una epifania després de la qual tot es veu amb nous ulls.

L’ecologisme mental és un moviment incipient que en els propers anys s'ha de reconèixer com la lluita social fonamental de la nostra era. És alhora una lluita que uneix (l’cologisme mental agrupa des de conservadors mormons fins a anarquistes radicals) i una lluita que explica per fi i de forma concreta la causa del conjunt dels mals que ens amenacen.

Per escapar de les cadenes mentals i donar per fi via lliure a la gloriosa revolució emancipadora que l'esquerra porta tant de temps desitjant, hem d'esdevenir activistes mediàtics que, mitjançant el sabotatge cultural, creen una onada de epifanies que facin miques la concepció consumista imperant.

Micah White

Translated by Translator Brigades[email protected]